MAGA logo
2023. árpilis 19-30.

MAKE AMERICANO GREAT AGAIN

James Bond koktélkultúrára gyakorolt hatását nem lehet túlbecsülni, a Martini-tól (rázva, nem keverve) a Vesper-ig. De Bond első italrendelése a „Casino Royale”-ban, Ian Fleming 1953-as könyvében az Americano, amely elindította a sorozatot, és a koktél megjelenik a későbbi regényekben is. A James rákapott az Americanora, de a koktél közel egy évszázaddal megelőzte Bondot.

Az Americanót először az 1860-as években szolgálták fel Gaspare Campari bárjában, Milánóban, Olaszországban. Az ital, amely egyenlő arányban tartalmaz Campari-t és édes vermutot, felöntve szénsavas vízzel, a Milano-Torino könnyed változata, amely Campari-t és édes vermutot tartalmazott víz nélkül. Úgy tartják, hogy a név az amerikai turisták körében való népszerűségéből ered. És lehetséges, hogy a nevet csak a tilalom korszakáig ragasztották fel, amikor az amerikaiak tömegesen szöktek ki Európába, jó italokra szomjazva.

Az Americano a Negroni előfutára is. A történet szerint a Negronit Camillo Negroni olasz gróf találta fel Firenzében a 20. század elején, amikor megkért egy bartendert, hogy a szódavizet ginnel cserélje ki Americanojában.
Mivel a koktélnak csak három összetevője van, fontos, hogy mindegyik összetevő a legjobb minőségű legyen. A Campari és a szóda adott, na de mi a helyzet a vemouthtal? 
A 9diDANTE vermouthokat a piemontei dombok lábánál álmodták meg, azon a területen, ahol már a XVIII. század óta uralják a vermouth készítés művészetét, amikor is Savoyai királyok udvarában a társasági italok urává vált.
A 9diDANTE egyike azon kevés vermutoknak, amelyeket a SUPERIORE osztályozás szerint készítenek és palackoznak, ezért kizárólag Piemonte DOC borokkal keverik.
Az Inferno Rosso Vermouth elkészítéséhez Dolcetto vörös és Cortese fehérborok egyenlő keverékét használják, ami lehetővé teszi, hogy a karizmatikus rubinvörös színt természetes úton érjék el, és elkerüljék a karamell színezésre való használatát.

Az Americano alacsony alkoholtartalmú és könnyen iható koktél, keserédes, pezsgő ízével érthető, hogy a grófok és az ügynökök miért rajongtak a klasszikus italért.
Idén áprilisban a 9diDANTE támogatásával megszervezzük Budapest első Americano koktélt népszerűsítő eseményét, a Make Americano Great Again-t.
Az eseményen Budapest neves bárjai vesznek részt és készítenek egy eredeti receptúra alapján készült Americano koktélt, valamint kettő általuk megálmodott új twist-et.


Hogy hol találkozhatsz az italokkal 2023. április 19-30. között?


BABA Budapest
Barside Budapest
BESTIA
Black Swan Lab
Blue Fox The Bar
Bombay Budapest
Boutiq' Bar
Flava Kitchen&More
FELIX Kitchen&Bar
Hudson Bar
LEO Bistro&Rooftop Bar
Mitico Budapest
PPC Budapest
Seven Cocktail Bar
Sfinx Gin&Wine Bar
St. Andrea Wine&Skybar
TOKIO Budapest
Tom George Osteria
Yama Budapest

Let’s Make Americano Great Again!

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram